ABD'de bile Yahudiler artık kaygısız yaşayamıyor

Nil

New member
Dünyanın dört bir yanındaki Yahudiler için Amerika uzun zamandır tepedeki parlayan şehir oldu: barış ve refah içinde, korkudan uzak yaşayabilecekleri bir yer. Bu, geçen yıl 7 Ekim'den beri bitti. İş bu noktaya nasıl gelebilir?

Ben çocukken ailemin Moskova sinagoguna silahlı saldırı oldu. Sovyet sonrası ilk günlerde annem, yarmulke giydiğimde, “kirli Yahudilere” yönelik iftiraların veya daha kötü hakaretlerin hedefi olacağım korkusuyla evden çıkmama izin vermezdi.

Moskova Hahambaşı'nın oğlu olarak güvenlik sorunlarının toplum hayatını nasıl etkilediğini bizzat yaşadım. Yüzyıllardır zulüm, sınır dışı edilme, pogromlar ve toplu katliamlar, dünyanın dört bir yanındaki Yahudilerin, nefretin hayatın kaçınılmaz bir parçası olduğunun bilincinde olarak, antisemitizme karşı sessiz bir beklenti içinde yaşamalarına yol açtı. Tarih atalarıma köleleştirilmenin, haklardan ve vatandaşlıktan mahrum bırakılmanın ya da gaz odalarına yürümenin mümkün olduğunu öğretti.

Ancak bunun her yerde böyle olmadığı söylendi. Tüm insanların özgür olduğu ve korunduğu bir yer vardı. Yahudilerin korkuyla omuzlarının üzerinden bakmadan sokaklarda gururla yürüyebilecekleri yer. Hepimiz Amerika'yı tepedeki parlayan şehir olarak görüyorduk: Yahudilerin barış ve refah içinde yaşadığı, daha da önemlisi korkudan arınmış oldukları bir yer.

Amerika Birleşik Devletleri'ne taşındığımda ve daha sonra Manhattan'ın Yukarı Doğu Yakası'nda haham olduğumda özgürlüğün tadını çıkardım. Ama o geçiciydi.

Benim topluluğum için, son yıllarda antisemitizmin yükselişiyle birlikte Amerikan özgürlüğü vaadi suya düştü. 7 Ekim'de Hamas'ın korkunç terörist saldırılarından sonraki bir hafta içinde, Times Meydanı'ndaki düşmanca ve öfkeli protestocular İsraillilerin öldürülmesini kutladılar ve Amerikalı Yahudilere karşı şiddet tehdidinde bulundular.

Bunu takip eden aylarda Yukarı Doğu Yakası'ndaki bir cemaat üyesi dua şalını giyerken üzerine tükürüldü. Sinagogumuzdan sadece iki blok ötedeki Hunter Koleji'ndeki bir mitingde genç bir adam dövüldü. Ve genç ebeveynler, Park Avenue pencerelerinin dışında bir kalabalığın Yahudi karşıtı tehditler atması nedeniyle kendilerini çocuklarıyla birlikte içeriye kilitlemek zorunda kaldılar.

Bugün korkudan kurtulmak artık her New Yorklu için kolektif bir garanti değil. Şehirdeki Yahudiler için şiddetten ve Yahudi karşıtlığından korunmak her bireyin üstlendiği kişisel bir sorumluluk haline geldi.

Bu durum bazı zor kararlara yol açtı. Sinagog fonlarını gençlere yönelik bir tatil programının masraflarını karşılamak için mi kullanıyoruz, yoksa ayin sırasında vurulmayı önlemek için başka bir güvenlik görevlisi mi tutuyoruz? Güvenlik masraflarını karşılamak için Şabat yemeklerinden ne kadar daha fazla ücret alınmalı? Sinagoga gidebilmek için ne kadar “Yahudi karşıtlığı vergisi” alınması meşrudur?

Bu soruların cevaplanması acı vericidir. Topluluğum her Şabat'ta silahlı muhafızların parasını ödüyor ve topluluğumuzun güvenliğine büyük yatırımlar yapıyor. Çoğu kilisenin üyelik ücretlerine güvenlik ücretleri de eklenir. Ama bunu yapmak zorunda olmamalıyız. Hiçbir New Yorklu ya da Amerikalı onların huzurunu satın almak ya da güvenlik duygusunun bedelini ödemek zorunda kalmamalı.

Savunmasız bir Yahudi olmanın getirdiği korkuyu ve acıyı Rusya'da bıraktığımı sanıyordum. Ancak cemaatimin silahlı polislerle çevrili sinagogumuza girdiğini gördüğümde, tıpkı annemin Moskova'da yaptığı gibi nefesim kesiliyor. Bu şaşkın nefes alışı, bildiğim en Amerikan dışı ses.

Ancak New York şehrinin ve ulusumuzdaki şehirlerin özgürlük vaatlerini yerine getirmelerine yardımcı olmak için daha fazlasını yapabiliriz. Bizi biz yapan değerlerin (özgürlük ve birliğin korunması) yeniden ön plana çıkarılması konusunda ısrarcı olmalıyız. Antisemitizmle mücadeleye ve topluluklarımızı nefretten korumaya yardımcı olacak politikalar talep etmeliyiz: terör ve şiddete karşı korunmak amacıyla dini kurumların güvenliğine yönelik federal fonların artırılması gibi. 2024'te tüm başvuruların yarısından fazlası onaylanmadı ve güvenliğin mali yükü bireysel Yahudi topluluklarına bırakıldı.

Bir Demokrat olan Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer'in de Antisemitizm Farkındalık Yasası'nı Senato gündemine getirmek için hızlı hareket etmesi gerekiyor. On yedi Yahudi örgütü, antisemitizmin açık ve kesin bir tanımını sağlayan bu yasanın çıkarılması için baskı yaptı. Amerika Birleşik Devletleri'nin Antisemitizmi İzleme ve Mücadele Özel Temsilcisi Deborah Lipstadt, tanımı “Yahudi nefretiyle mücadele etmek için sahip olduğumuz en temel araçlardan biri” olarak nitelendirdi.

İlerleme kaydettiğimiz konusunda iyimserim. Daha önceki seçimlerde hiç oy kullanmayan insanların şimdi bu seçimlere dahil olduğunu görüyorum. Daha önce yalnızca en iyi adaylara oy veren insanların artık bölge savcısı, eyalet meclisi, okul yönetim kurulu ve diğer yerel pozisyonlar için adayları araştırdığını görüyorum. Amerika'nın sadece hayatta kalma değil aynı zamanda gelişme vaadini yerine getirmemizi sağlamak için savaşmaya hazır genç bir Yahudi nesli görüyorum.

Nefretle mücadele etmek ve kimsenin tehlikeyle tek başına karşı karşıya kalmamasını sağlamak Amerika'nın kolektif ruhunu gerektirir. Birliği ve ortak sorumluluğu benimsediğimizde, birlikte büyüdüğüm Amerika vizyonunu güçlendiririz: herkes için özgürlük, adalet ve güvenlik. Hep birlikte bu vizyonu korumalı ve tepedeki şehrimizin ışıl ışıl parıldamasını sağlamalıyız.

Haham Benjamin Goldschmidt, babasının Moskova'nın baş hahamı olarak görev yaptığı Rusya'da büyüdü. New York City'nin Yukarı Doğu Yakası'ndaki Eski Yeni Sinagog'un kurucu hahamıdır. Makale ilk olarak şu adreste yayınlandı: “Tepe”.