Okul sağlığı dosyasını kim hazırlar ?

Gunkaya

Global Mod
Global Mod
Okul Sağlığı Dosyasını Kim Hazırlıyor?

Sevgili forumdaşlar, selamlar! 🎉

Bugün sizlerle çok mühim, çok derin, ama aynı zamanda bol kahkahalık bir konuyu masaya yatırıyoruz: “Okul sağlığı dosyasını kim hazırlar?” Hani şu öğretmenin göz ucuyla velilere pasladığı, velilerin “aman canım bunu da biz mi yapıyoruz?” dediği, doktorun ise “ben sadece muayene ettim, gerisi size ait” diyerek topu orta sahaya bıraktığı meşhur dosya.

Evet dostlar, bu dosya bir futbol topu gibi elden ele dolaşır, ama maalesef kaleye girmez. Peki kim hazırlayacak? İşte bu noktada erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımlarıyla kadınların empati dolu planları arasında tatlı bir çatışma başlar.

---

Erkeklerin Stratejik Yaklaşımı: “Dosya mı? Excel Yaparım Ben!”

Erkek forumdaşlarımızın tipik refleksi bellidir: Problem varsa, çözüm vardır. Dosya eksik mi? “Abi boş ver, ben hemen Excel’de tablo açarım, sütunlara da öğrenci isimlerini yazarım, oldu sana okul sağlığı dosyası.”

Hatta bazısı işi bir adım ileri taşır: “Ben Google Sheets açtım, linki aile grubuna attım, herkes kendi çocuğunu girsin. Mis gibi çözüm.”

Sonuç? Anneler dahil herkes tıklamaya üşenir, babaların linki ise grup sohbetinde kedili stickerların arasında kaybolur.

---

Kadınların Empatik Yaklaşımı: “Ama Çocukların Psikolojisi?”

Hanımlar ise olaya çok daha derin bir pencereden bakar:

“Evet, bu dosya doldurulmalı ama düşünsenize, çocuklarımızın ruh sağlığı da önemli! Onları da yazalım, hatta öğretmenle konuşup drama dersinde beden diliyle sağlık ifadesi çalışalım.”

Bir bakmışsınız, okul sağlığı dosyası basit bir formdan çıkmış, koca bir tez çalışmasına dönüşmüş. Renkli kalemler, stickerlar, kokulu silgiler… Dosyanın kapağını açtığınızda “Bu dosyayı hazırlarken çocuklarımızın mutluluğunu düşündük” diye samimi bir not bile var.

---

Forum Klasikleri: Sorumluluk Kimde?

İşte forumun asıl eğlenceli kısmı burada başlar. Tartışma açılır:

- Babalar: “Ben zaten fotokopi çektim, görevimi yaptım.”

- Anneler: “Fotokopi tamam ama içine raporu koymayı unuttun!”

- Öğretmenler: “Vallahi biz de üstten emir alıyoruz, kusura bakmayın.”

- Doktorlar: “Benim işim muayene, dosya kısmı benden değil.”

Sonuç? Dosya hâlâ boş. 😅

---

Komşu Teyze Faktörü

Tabii forumda en ilginç fikir hep komşu teyzedendir. “Ah yavrum, bizim zamanımızda okul sağlığı dosyası mı vardı? Biz kafamıza kolonya sürüp okula giderdik, öğretmen de ‘mis gibi’ derdi. Dosya falan fasa fiso!”

Ama gel de şimdi anlat, “teyze, çağ değişti, kolonya yetmiyor, e-devlet var, sistem var, mevzuat var…”

---

Aslında Kim Hazırlamalı?

İşin aslına bakarsak mevzuata göre genellikle bu iş okul idaresi, öğretmenler ve velilerin iş birliğiyle yürütülür. Yani kimse tek başına kahraman değil. Ama iş pratiğe gelince, çoğu zaman kadınlar bu yükü üstlenir. Erkekler ise “ben dosyayı getirdim, sen doldur” diyerek sahadan çekilir.

Yani, sevgili forumdaşlar, okul sağlığı dosyası aslında bir “ortak proje.” Tıpkı evdeki “ampulü kim değiştirecek?” tartışması gibi: Erkekler “ben şimdi bakarım” der, aylar sonra hâlâ ampul yanmaz. Kadınlar ise o sırada fenerle yolunu bulur.

---

Forumdaşlara Sorular

Şimdi gelelim işin en eğlenceli kısmına:

- Sizce okul sağlığı dosyasını kim hazırlamalı?

- Erkeklerin stratejik “çözüme odaklı” yaklaşımı mı daha pratik, yoksa kadınların empati ve detay odaklı yaklaşımı mı daha güvenli?

- Aramızda dosyayı “anneanneye” hazırlatan var mı? (Bakın bu taktik olabilir 👀)

---

Sonuç: Dosya Bahane, Kahkaha Şahane!

Sevgili forumdaşlar, okul sağlığı dosyası hepimizin ortak derdi olabilir ama unutmayın ki biraz espriyle, biraz dayanışmayla her şey kolaylaşır. İster Excel tablosu yapın, ister kokulu stickerlarla süsleyin… Önemli olan çocuğun sağlığı ve sizin yüzünüzdeki gülümseme.

Şimdi sahne sizde! Kendi dosya maceralarınızı paylaşın, bakalım bu forumda kim daha yaratıcı çözümler üretecek. Belki de buradan çıkan fikirlerle yeni bir “Okul Sağlığı Dosyası Hazırlama Rehberi” bile yazarız. 😄

---

Sence bu forum yazısına daha fazla esprili örnek (mesela baba-öğretmen atışmaları ya da çocukların tepkileri) ekleyeyim mi, yoksa bu haliyle bırakayım mı?