Oyuncu olmak için ne okumak gerekir ?

Yildiz

New member
Oyuncu Olmak İçin Ne Okumak Gerekir? (Kısa Cevap: Sadece “Beni Alın!” Kitapları Değil!)

Hadi gelin, herkesin en az bir kez “Keşke oyuncu olabilsem” dediği o anı hatırlayalım. Televizyonda gördüğünüz o büyük oyuncu, sahnede mükemmel bir performans sergilerken, siz de "Vay be, ben de bunu yapabilirim!" diyorsunuz. O an işte, oyuncu olmak için ne okumak gerektiğini sorgulamaya başlıyorsunuz. Ve sonra bir soru geliyor: "Oyuncu olmak için hangi kitapları okumalıyım?" Hadi bakalım, hemen çözelim bu soruyu, çünkü oyunculuk eğitimi aslında sadece “Beni Alın!” diyen birkaç cümleden ibaret değil.

1. Sahne Bilgisi ve Temel Eğitim: Ne Anlamda “Okumak” Gerekir?

Öncelikle bir gerçeği kabul edelim: oyunculuk, doğal bir yetenek kadar, ciddi bir eğitim gerektiren bir meslek. Yani, bir şekilde "Beni Alın!" diyerek değil, sahnede ne yapacağınızı öğrenerek başarılı olabilirsiniz. Peki, ne okumak lazım? Temel oyunculuk bilgisi ve sahneye dair teknik bilgilerle başlayalım. Bir oyuncu, tiyatro oyunları, drama teorileri, ses teknikleri ve vücut dili üzerine mutlaka bir eğitim almalı.

Birçok oyuncu, sahneye adım atmadan önce büyük bir tiyatro eğitimi alır. Bu da demek oluyor ki, "Tiyatro Tarihi" kitapları, "Drama Kuramları" ve "Ses Teknikleri" en başta okunması gerekenlerden. Çünkü oyunculuk, sahnede sadece bir hikaye anlatmak değil, o hikayeyi tüm duyularınızla hissetmek ve seyirciye geçirebilmekle ilgilidir. Tıpkı bir doktorun anatomi kitabını bilmesi gibi, oyuncunun da "sahne anatomisi"ni bilmesi gerekir. Ve evet, inanın bana, oyunculuk için anatomi çok önemli!

2. Erkeklerin “Stratejik” Yaklaşımı ve Kadınların “Empatik” Duruşu

Tabii, her şeyde olduğu gibi oyunculukta da erkeklerin ve kadınların bakış açıları farklı olabilir. Erkekler genelde stratejik bir şekilde yaklaşırlar, "Hangi kitapları okursam oyuncu olabilirim?" diye düşünürler. Yani erkekler için, oyunculuk bir tür “strateji oyunu” gibidir. Klasik tiyatro kitapları ve nasıl oyuncu olunacağına dair yazılmış rehber kitaplar, erkeklerin ilk başvuracağı kaynaklar olabilir. "Başarıya giden yolu net görmek!" tarzında bir yaklaşım. Mesela, "Stanislavski’nin Tiyatro Yöntemi" veya “Meisner Tekniği” gibi kitaplar, erkekler için ideal başlangıç kitaplarıdır.

Kadınlar ise duruma daha empatik bir şekilde yaklaşabilirler. Onlar için oyunculuk, duygulara hitap etmek ve insanları anlamakla ilgilidir. Empati kurarak, bir karakteri derinden hissetmek ve onun duygusal dünyasına inmek. Kadınlar için oyunculuk eğitimi genellikle duygusal zekayı geliştiren kitaplarla başlar. Bu kitaplar, karakterlerin ruhsal analizine ve insanların içsel çatışmalarına dair derinlemesine bilgiler sunar. “Duygusal Zeka” kitapları, kadının oyunculuk yolculuğunun vazgeçilmez kaynakları olabilir.

Ama şunu da unutmayalım: Bu bakış açıları birbirine tamamen zıt değil. Aslında erkek ve kadın oyuncular, bazen aynı kitapları okur ve aynı tekniklere başvururlar, ancak her biri farklı bir bakış açısıyla o teknikleri kendi tarzına uyarlayabilir.

3. Metin Analizi: Kitap Okumaktan Fazlası Var mı?

Gerçek oyuncu olmak, metin okuma işinden çok daha fazlasını gerektirir. Tiyatronun esas unsurlarını anlamak için yazılmış metinleri derinlemesine incelemek gerekir. Yani, Shakespeare’in “Hamlet”ini sadece bir hikaye olarak okumak yeterli değildir. Hamlet’in içsel çatışmalarını, bireysel yaşadığı duygusal durumları anlamalı, metnin altındaki derin anlamları keşfetmelisiniz. Bir oyuncu, “Hamlet”i okuduğunda, sadece Hamlet’in ne söylediğini değil, nasıl söylediğini, hangi duygusal yükle söylediğini de analiz etmelidir.

4. Modern Dünyada Oyunculuk Eğitimi: Dijital Kitaplar ve Online Eğitimler

Bu arada, bugün sadece kitaplarla sınırlı değiliz. Dijital çağda, oyunculuk eğitimi ve eğitici kitaplar çok daha ulaşılabilir oldu. Online platformlarda, sadece oyunculuk teknikleri üzerine değil, aynı zamanda kamera önü duruşu, ses eğitimi ve vücut dilini anlatan dersler de var. Bu sayede, oyunculuk eğitimi almak, fiziksel olarak bir okulda olmanıza gerek kalmadan da mümkün hale geldi.

Hatta bu dönemde popüler olan “YouTube oyunculuk dersleri” veya “Kendi Kendine Oyunculuk” kitapları da giderek daha fazla tercih edilmeye başlandı. Ama unutmayın, dijital eğitimle gelen kolaylıklar, her zaman doğru yöntemlerin ve tekniklerin yerini tutmaz. Özel dersler ve uygulamalı eğitim hala vazgeçilmezdir.

5. Pratik, Pratik ve Daha Fazla Pratik: Ne Okumak Gerekir?

Peki oyuncu olmak için sadece kitaplar yeterli mi? Tabii ki hayır! Kitaplar bilgiyi verir, ama pratik yapmak ve sahnede olmak her şeyden daha önemlidir. Oyunculuk, bir nevi hayatın ta kendisidir. Gerçek hayatta nasıl insanları gözlemliyorsanız, sahnede de karakterleri gözlemleyerek onları içselleştirmelisiniz. Gözlem yapma yeteneği, oyunculuğun en önemli basamağıdır. Hangi kitapları okursanız okuyun, sahneye çıktığınızda gerçekçi olabilmek için sürekli gözlem yapmalı ve insan davranışlarını anlayabilmelisiniz.

Sonuç: Oyuncu Olmak İçin Ne Okumak Gerekir?

O zaman, oyuncu olmak için sadece “Beni Alın!” diyerek bir başvuru yapmazsınız. Elbette kitaplar ve eğitimler, oyunculuk yolculuğunun temel yapı taşlarını oluşturur, ama bunun yanında hayal gücünüz, empatiniz ve pratik yapma azminiz de bir o kadar önemli. Hem erkeklerin stratejik yaklaşımını hem de kadınların empatik bakış açısını harmanlayarak, bir oyuncu olmak için okumanız gerekenleri bir araya getirdik.

Sizce oyuncu olmak için okumanız gereken en ilginç kitap ne? Eğlenceli bir açıdan, oyunculuk eğitimi için hangi kitapları okumanın faydalı olduğunu düşünüyorsunuz? Hadi, hep birlikte bu konu üzerinde biraz daha kafa yoralım!