4 yıllık anestezi bölümü var mı ?

Gunkaya

Global Mod
Global Mod
GECE NÖBETİNDE BAŞLAYAN HİKÂYE: “4 YILLIK ANESTEZİ BÖLÜMÜ VAR MI?” SORUSUNUN PEŞİNDE

Bir hastane koridorunda ilk kez nöbet tuttuğum geceydi. Saat 02.17… Monitörlerin ritmik sesi, serum pompalarının tıkırtısı ve koridorun loş ışığı arasında herkes kendi düşüncesine gömülmüştü. O sırada yanımdaki dosyaya bakan Emir, sessizliği bozdu: “İnternette herkes farklı şey yazıyor… 4 yıllık anestezi bölümü var mı gerçekten?”

Bu soru o gece basit bir merak gibi başladı ama kısa sürede hem mesleğin eğitim yapısını hem de sağlık sisteminin tarihsel dönüşümünü konuştuğumuz bir hikâyeye dönüştü.

---

KORİDORDAKİ SORU: BİR EĞİTİM YOLCULUĞUNUN BAŞLANGICI

Emir, ameliyathane teknikerliği stajındaydı. Çözüm odaklıydı; elindeki verileri hızlı analiz eder, sistemin nasıl işlediğini parçalara ayırarak anlamaya çalışırdı. Soruyu da bu yüzden sormuştu: “Eğer 4 yıllık varsa, en verimli yol hangisi?”

Selin ise aynı nöbette tıp fakültesi öğrencisiydi. Onun yaklaşımı daha ilişkisel ve bağlamsaldı; hastaları, ekip içi iletişimi ve sürecin insan tarafını gözlemlemeyi öncelerdi. Emir’in sorusunu duyduğunda hemen teknik bir cevap vermek yerine şunu söyledi:

“Bazen doğru soru ‘kaç yıl’ değil, ‘hangi yol hangi sorumluluğu getiriyor’ oluyor.”

Bu cümle, konunun sadece eğitim süresi değil, sağlık sisteminin yapısal organizasyonu olduğunu hatırlatıyordu.

---

GERÇEK VERİ: 4 YILLIK ANESTEZİ BÖLÜMÜ VAR MI?

Nöbet arasında dosyaları açtık. Türkiye’de Yükseköğretim Kurulu (YÖK) sistemine göre “Anestezi” adıyla doğrudan 4 yıllık bir lisans bölümü bulunmuyor.

Mevcut yapı şu şekilde:

2 yıllık Ön Lisans: Anestezi programı (anestezi teknikeri yetiştirir)

6 yıllık Tıp Fakültesi: Sonrasında Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanlık eğitimi (4-5 yıl uzmanlık)

Yani “4 yıllık anestezi bölümü” ifadesi akademik olarak doğrudan bir karşılık bulmuyor. Bu bilgi, YÖK Atlas verileri ve sağlık eğitim programlarının resmi tanımlarında net şekilde görülüyor.

Emir bunu duyunca kaşlarını çattı:

“Demek ki sistem ya 2 yıl ya da 10 yıl gibi uçlarda ilerliyor…”

Selin ise daha farklı bir yerden baktı:

“Belki de sistem süre değil, rol tanımlıyor. Teknik destek ve hekimlik farklı sorumluluklar.”

---

TARİHSEL ARKA PLAN: ANESTEZİNİN MESLEKLEŞMESİ

Dosyaları incelerken Selin, kısa bir tarihsel özet paylaştı. 19. yüzyılda anestezi, ayrı bir uzmanlık alanı bile değildi; cerrahlar veya hemşireler tarafından uygulanıyordu. Modern tıp literatüründe anesteziyolojinin bağımsız bir uzmanlık haline gelmesi 20. yüzyılın ortalarını buldu.

WHO ve Avrupa Anesteziyoloji Dernekleri’nin raporlarında da vurgulandığı gibi, güvenli cerrahinin gelişmesiyle birlikte anestezi uzmanlığı “yüksek riskli klinik karar alanı” olarak tanımlandı.

Bu dönüşüm, eğitim yapısını da ikiye böldü:

Operasyonel destek sağlayan teknik personel

Klinik karar veren uzman hekimler

Emir bu noktada şunu söyledi:

“Yani aslında mesele süre değil, karar yetkisi.”

---

İKİ FARKLI BAKIŞ, TEK AMELİYATHANE

Nöbet ilerledikçe ameliyathaneden gelen hazırlık anonslarıyla konu daha somut hale geldi. Bir hasta operasyon için hazırlanıyordu.

Emir prosedür listesini kontrol etti, ilaçların dozlarını not aldı, ekipman akışını planladı. Onun zihni sistematikti: “Hata nerede oluşabilir?”

Selin ise hastanın dosyasını incelerken başka bir şeye odaklandı: hastanın kaygısı, ailesinin bekleme salonundaki durumu, iletişim eksiklikleri.

İki farklı yaklaşım aynı noktada birleşti: güvenli bir anestezi süreci.

Bu noktada literatürde sıkça geçen bir ifade aklıma geldi (AAGBI raporları): “Anestezi, yalnızca farmakoloji değil, ekip koordinasyonudur.”

---

TOPLUMSAL BOYUT: EĞİTİM SÜRESİ NEDEN YANILTIYOR?

Selin, konuyu biraz daha genişletti:

“İnsanlar neden hep ‘kaç yıl okuyoruz’ diye soruyor biliyor musun? Çünkü sistemi süreyle ölçmek kolay.”

Gerçekten de sağlık eğitiminde süre, çoğu zaman algısal bir referans noktasıdır. Ancak OECD sağlık eğitim raporları, yeterliliğin süre değil “kompetans bazlı eğitim çıktıları” ile ölçülmesi gerektiğini vurgular.

Bu noktada Emir daha stratejik bir çıkarım yaptı:

“Demek ki yanlış soru sorulunca yanlış meslek algısı oluşuyor.”

---

GECE DERİNLEŞİRKEN: HASTA MERKEZLİ GERÇEK

Ameliyat başladıktan sonra sessizlik arttı. Monitörlerin ritmi, ekip koordinasyonunun görünmeyen dili haline geldi.

Selin, bir an için şunu düşündü:

“Bu sistemde herkesin rolü net ama birbirine bağımlı. Peki toplum bunu ne kadar biliyor?”

Emir ise farklı düşündü:

“Eğer 4 yıllık bir anestezi lisansı olsaydı, sistem nasıl değişirdi?”

Bu soru açık kaldı. Çünkü cevap sadece eğitim sisteminde değil, sağlık politikalarının tasarımında saklıydı.

---

SON DÜŞÜNCE: TEK BİR CEVABI OLMAYAN SORU

Gece bittiğinde Emir’in ilk sorusu hâlâ masadaydı: “4 yıllık anestezi bölümü var mı?”

Cevap netti: Türkiye’de doğrudan böyle bir lisans programı yok. Ancak anestezi alanı, farklı eğitim yollarıyla (2 yıllık teknik programlar ve tıp uzmanlığı üzerinden) şekilleniyor.

Ama hikâyenin asıl sonucu bu değildi.

Asıl mesele şuydu:

Eğitim sistemini anlamak, sadece yılları saymak değil; rol, sorumluluk ve insan hayatına etkiyi birlikte değerlendirmekti.

Selin çıkarken son cümleyi söyledi:

“Belki de önemli olan kaç yıl okuduğumuz değil, o yıllarda neyi nasıl öğrendiğimizdir.”

Ve koridorun ışıkları kapanırken, soru hâlâ oradaydı — ama artık daha geniş bir anlamla.